НАПГ стана на 10 години!

НАПГ стана на 10 години!

Националната асоциация за приемна грижа стана на 10 години!

Днес отбелязваме Деня на приемния родител! 

Скъпи приятели, приемни родители,

Скъпи членове на асоциацията на приемните родители,

На 25.10.2009 година в гр. Пловдив бе учредена Националната асоциация за приемна грижа. 22 приемни родители, специалисти и организации взеха решение да сложат началото на организация, която защитава интересите на децата, настанени в приемни семейства, както и на самите приемни родители.

И тогава, и сега целта ни е една – да правим всичко възможно приемната грижа да дава уют, грижа и закрила на деца в риск, но и да се случва по качествен и развиващ професионално всички, които правят приемна грижа – приемни родители, социални работници. Винаги сме вярвали, че приемната грижа е споделена отговорност и е в подкрепа на децата, които имат нужда от нея, както и на техните семейства. 

За последните 10 години преживяхме много. Бяхме 70, сега сме 900. В асоциацията подкрепяме всяка година повече от 400 деца. Имаме независимост. Не получаваме финансиране от държавата и сме открити в мнението си за нещата, които не работят и за онези, които могат да се случват по-добре.

Бихме искали да благодарим на Илия Илиев, Светлозар Русев, Силвия Солидова, Ивайло Симеонов, Елка Налбантова и на Цветелина Радулова за това, че са били част от Управителния съвет на НАПГ и през годините са допринесли за развитието на асоциацията. Благодарим на Вера Колешева, чиято работа е причина да се създаде НАПГ. Благодарим на Ваня Шалапатова от „За Нашите Деца“ и на колегите от Международната социална служба Събина Събева и Методка Петрова, както и на адв. Кършев за подкрепата в учредяването на асоциацията. Ние нямаше да сме успешни без помощта на А1 България и на Невен Солидов, както и на Жасмина Витанова, Габриела Костадинова и Йордан Христов от „Артлогика“. Безценна е подкрепата и на Георги Богданов, който бе сред първите, които поведоха битка в защита на приемната грижа. Благодарение на него и подкрепата на Националната мрежа за децата ние продължаваме напред.

Искаме да благодарим и на един специален човек за НАПГ – Венета Дилова. Тя бе първият председател на НАПГ и остава в сърцата ни.

Десет години не са малко. Предстоят ни нови 10, в които да продължаваме заедно да работим за това да има повече щастливи деца. Бихме искали да влезем в следващите 10 години с усещането, че сме направили няколко важни неща: гарантирали сме социална сигурност на приемните родители, мотивирали сме повече млади хора, хора с професии да станат приемни родители. Мечтаем си да не водим непрекъсната битка със социалните си работници и да имаме повече опитни и образовани специалисти, които да ни подкрепят, а не просто да ни контролират. Мечтаем си и за държава, в която децата са ценност, за да няма хлапета със смазано детство, които да се нуждаят от подкрепата ни.

Продължаваме заедно, приятели!

Важно: Поради изборите за местна власт, церемонията „Спасители на детството“, по време на която ще отбележим 10-та годишнина на НАПГ, ще се проведе на 15 ноември 2019 г.

Благодарим за доверието и подкрепата,

 

Мирослав Долапчиев

Гинка Илиева

Мария Благоева

 

Нагоре +

Още новини